360° Motherhood Evolution

Durerile menstruale și metode de vindecare

Hai să vorbim despre cauzele reale ale durerilor menstruale, care te vor ajuta să le identifici pe ale tale, apoi descoperă metodele de vindecare.

Cauze

Durerile menstruale, de obicei, vin de la:

1. Refuzul de a fi fată;
2. Șocul inițial al primei menstruații în jurul vârstei de 12 ani, deoarece nimeni nu a explicat nimic despre acest proces;
3. Credința că menstruația este legată de durere, deoarece asta vezi în jurul tău;
4. Declanșatori precum vederea sângelui asociată cu o traumă.

1.Respingerea faptului că sunt fată

În unele societăți, a fi fată este considerat greu și rușinos. Mai ales atunci când vine prima menstruație, într-o perioadă în care suntem doar prieteni pe stradă, fără să fim cu adevărat conștienți de diferențele dintre băieți și fete. Așa că încercăm să negăm menstruația, care este un semn clar că trebuie să acceptăm faptul că, din acel moment, suntem femei. De obicei, nu ni se explică nimic mai mult și este considerată o povară. Ne întrerupe viața jucăușă, buna dispoziție. Este încă un lucru de care trebuie să avem grijă, pe care băieții nu-l au. Ei pot continua să-și trăiască copilăria în ignoranță, în timp ce noi trebuie să ne ocupăm de asta, să așteptăm să treacă, să ne simțim din nou normale, până când suntem din nou întrerupte, iar și iar. Este un ciclu. Apoi, pe măsură ce creștem, vedem că, fiind femei, trebuie să ne ocupăm și de alte lucruri pentru a ne conforma tiparelor impuse de societate: păr drept, machiaj, îndepărtarea părului din zonele „neacceptate”, vopsirea părului fără un motiv real—doar pentru că așa „trebuie”, o listă nesfârșită care crește odată cu noi.

Așa că… ajungem să urâm faptul că suntem fete. Și care este cel mai pregnant aspect al faptului că suntem fete? Ciclul menstrual. Asta devine primul lucru împotriva căruia ne revoltăm. Am încărcat această perioadă ciclică cu tot felul de emoții negative: furie, frustrare, tristețe, planuri ruinate. Și acestea dor.

Cum sa vindeci asta?

În loc să te concentrezi pe aspectele negative, începe să-ți antrenezi mintea să vadă partea pozitivă a ceea ce înseamnă să fii femeie și revendică-ți puterea.


Poate te întrebi: Ce este pozitiv în asta? Ei bine…

Cum rămâne cu:
• Forma frumoasă a corpului feminin?
• Puterea pe care o avem asupra bărbaților?
• Instinctele incredibile pe care le posedăm?
• Faptul că suntem zeițe ale creației?
• Ușurința cu care putem crea o nouă viață în interiorul nostru, fără a face nimic activ, în afară de momentul concepției?
• Libertatea de a purta rochii, fuste și pantofi minunați, în toate culorile posibile?
• Capacitatea noastră de a face absolut orice, dar alegem să nu facem totul singure, ci să ne folosim extensiile – bărbații – la potențialul lor maxim, lăsându-i să înflorească, pentru ca noi să-i putem admira și iubi profund?
• Să-i simțim ca protectori și să ne simțim în siguranță lângă ei, dezvoltându-ne și extinzându-ne sub masculinitatea lor uimitoare?
Femeia nu este doar o ființă ce trebuie să îndeplinească așteptările sociale. Ea este puternică, divină și capabilă de miracole.

Prima dată când am acceptat cu adevărat corpul meu ca fiind al unei femei a fost după nașterea celui de-al doilea copil. Primul meu copil este băiat, al doilea – fată. Și am fost atât de fericită că am reușit să am ambele genuri. M-am simțit mândră de corpul meu, că a știut singur cum să creeze ființe atât de frumoase și perfecte.
Această realizare a venit noaptea, în timp ce lucram activ la a îmbrățișa feminitatea mea. Pentru prima dată, am simțit iubire față de corpul meu. Nu mai eram supărată pe el.
Vrei să știi ce altceva s-a deblocat în acea noapte?
Ceva ce am experimentat pentru prima dată în viața mea.
Trimite-mi un mesaj în chat.


Practic, m-am luptat să accept că sunt femeie timp de 30 de ani. Dar măcar acum știu de ce. Lasă-mă să îți explic.

Când m-am născut, fiind al doilea copil (primul tot fată), tatăl meu se aștepta să fiu băiat.

În fiecare an, de ziua mea, tatăl meu îmi spunea povestea despre cât de dezamăgit a fost că nu m-am născut băiat. Așa că mi-am dorit mereu să-l fac fericit și să fiu băiatul pe care nu l-a avut niciodată. Mă comportam ca un băiat și îmi doream mereu să fiu unul. Simțeam și suferința tatălui meu, că nu eram băiat. E bine măcar că nu m-a lăsat niciodată să am părul scurt, spunea că fetele trebuie să aibă părul lung. Mama nu avea, iar asta îl deranja.
Când mi-a venit prima menstruație, am fost complet împotriva ei, ceea ce a adâncit și mai mult suferința mea legată de faptul că eram fată. Așa că era absolut normal să am dureri.
A mai existat și o traumă din copilărie, iar vederea sângelui am asociat-o cu acea traumă. Din acest motiv, retrăirea acelei experiențe în fiecare lună îmi provoca febră, frisoane, dureri ascuțite și stări de zvârcolire timp de 2-3 zile. Toate aceste simptome m-au făcut să urăsc și mai mult menstruația, iar asta a dus la respingerea întregii mele experiențe de feminitate.

Cum să te eliberezi de așteptările altora

Auzim mereu expresia „caută în interior”, dar ce înseamnă asta de fapt? O parte din acest proces constă în a purta conversații în mintea ta.

Primul lucru care a început să îmi repare feminitatea a fost să încep să îmbrățișez faptul că trupul meu este unul de femeie în această viață.


A trebuit să:
• Port conversații cu mintea mea, cu sufletul meu, cu sentimentele mele.
• Îmi schimb perspectiva și să privesc viața tatălui meu, nu doar din punctul meu de vedere limitat.
• Îmi explic mie însămi că eu și tatăl meu suntem persoane diferite, să reflectez la cum a fost pentru el experiența nașterii mele, cât de mult sau puțin a reușit în viață, ce sentimente a avut în diferite etape ale existenței sale.
• Îmi spun că am ales să fiu fată pentru lecțiile acestei vieți și să reflectez asupra experiențelor mele, asupra oamenilor pe care i-am întâlnit, a celor ale căror vieți le-am influențat și a motivelor pentru care este minunat că sunt femeie.

Cum să te vindeci de traume

A trebuit, de asemenea, să vorbesc cu copilul meu interior despre acele episoade din viață care au implicat sânge.

O metodă eficientă este să mergi, ca sine adult, către acel sine copil, în acea amintire, și să îți oferi ceea ce nu ai avut atunci: explicații, sprijin, o îmbrățișare lungă, un spațiu sigur în care să procesezi acele emoții, pentru a le putea elibera în acel moment și a nu le purta cu tine ani de zile.

În cazul meu, a trebuit să mă întorc în mai multe amintiri care implicau sânge și să îmi explic de fiecare dată de ce s-a întâmplat acel lucru, ce este sângele și cum funcționează. Am fost prezentă să ascult durerea, tristețea, frica copilului meu interior și să îi ofer un spațiu sigur în care să înțeleagă că este normal să simtă acele emoții, ca parte a procesului de acceptare a ceea ce s-a întâmplat. Procesarea emoțiilor înseamnă să le simți până la capăt, până când ele dispar de la sine – acesta este adevăratul „letting go”, nu reprimarea lor. Aceasta este vindecarea: să le simți complet, să fii alături de sentimentele tale, să le îmbrățișezi, pentru că sunt doar energie care trece prin tine. Simte-le, apoi dă-le drumul.


Îți reamintesc că nu există emoții „bune” sau „rele” – toate sunt neutre din perspectiva sufletului și trebuie experimentate.

Este, de asemenea, important să înțelegi de ce s-a întâmplat acel lucru.

Poate a fost o consecință naturală a acțiunilor tale sau poate a fost ceva care ți s-a întâmplat.
• Dacă a fost o consecință a propriilor tale acțiuni, explicația este mai simplă.
• Dacă a fost ceva ce ți s-a întâmplat, atunci este nevoie de o abordare mai spirituală.

Ca suflete venite pe această planetă, trăim multe vieți, pentru că „Școala Pământ” necesită mai multe existențe pentru a învăța toate lecțiile. Prin urmare, fiecare dintre noi va trece prin diverse experiențe. Nu există experiențe „bune” sau „rele”, acestea sunt doar etichete ale minții umane – toate sunt neutre.
Înainte de această viață, ai ales lecțiile pe care trebuia să le înveți, împreună cu alte suflete care „te ajută” să le experimentezi. Motivele pentru care ai trecut prin acele lecții vor apărea mai târziu în viață. Alegerea îți aparține: poți aborda experiența ca o victimă (ceea ce atrage alte experiențe negative) sau poți spune „Sunt mai mare decât ceea ce mi s-a întâmplat”, ceea ce schimbă complet traiectoria ta.

Mai multe despre acest subiect poți găsi în secțiunea “Evoluție umană” de pe site.


O altă metodă este schimbarea trecutului (dar doar după ce ai vindecat prima versiune, mai ales dacă vorbim despre un eveniment traumatic).
Această metodă te ajută să schimbi sentimentele legate de acea amintire. Intensitatea lor scade treptat, până când dispar complet.

Pentru asta, folosești două mari puteri ale minții tale: memoria și imaginația.

Te întorci la acea amintire și, cu ajutorul imaginației, găsești alte scenarii pozitive – unele care rescriu situația sau care introduc alegeri diferite, ce ar fi putut preveni acel eveniment. Nu retrăi amintirea exact așa cum a fost, pentru că astfel o vei resimți din nou la aceeași intensitate. Scopul este să schimbi modul în care te simți legat de ea, așa că explorează alternative care să te facă să te simți mai bine.

Poate fi necesar să te întorci la copilul tău interior de mai multe ori, până când reușești să îi oferi tot ce a avut nevoie atunci.

Fă acest lucru în ritmul tău, dar reține că procesul de vindecare depinde doar de tine și de cât de mult timp aloci pentru el.
De obicei, este nevoie doar de câteva sesiuni de introspecție, desfășurate pe parcursul a două săptămâni sau chiar o lună, dacă este ceva mai profund. Însă cheia este să ai aceste conversații cu tine însuți, să te întorci în trecut și să lucrezi activ la vindecare.
Tu ești singura persoană responsabilă de viața ta, iar doar tu te poți ajuta.
Tu ești cel care trăiește în acest corp, proiectându-ți realitatea prin propriile convingeri și experiențe, care sunt unice pentru mintea ta.

2. Șocul inițial când ți-a venit prima dată

Prima dată când îți vine menstruația și nimeni nu ți-a explicat ce înseamnă asta sau la ce să te aștepți înainte să se întâmple, este un șoc.
Nu știi de unde vine, ai impresia că este un fel de urină închisă la culoare, pentru că în primele luni nu are o nuanță roșie clară, până când ciclul se instalează complet. Faptul că nu înțelegi ce este și că apoi este tratat cu indiferență de mama ta, fără nicio explicație, adaugă la confuzie.
Îți dă niște absorbante, dar nu îți explică cum să le folosești. Așa că te pătezi la școală, ceea ce este coșmarul fiecărei fete.

Asociezi menstruația cu incertitudine, șoc, lipsa controlului asupra situației. Nu știi cum să o gestionezi ca să te simți în siguranță și ca să ai încredere că te poți baza pe ceea ce folosești.

Toate aceste sentimente creează durere.
Teama de un flux abundent în situații „nu-acasă” adaugă un strat suplimentar de stres și nesiguranță.

Cum să vindeci asta

Trebuie să înțelegi convingerile pe care mama ta le-a avut despre menstruație. Poate că și ea a trecut prin aceeași experiență, poate că a învățat că este un subiect rușinos, unul despre care nu trebuie vorbit sub nicio formă.
Având această perspectivă, îți va fi mai ușor să înțelegi prin ce ai trecut și să te detașezi de sentimentele de rușine legate de acest subiect. Incapacitatea de a vorbi despre menstruație te poate împiedica și să cauți informații care să umple golul de cunoștințe – iar acest lucru îți poate face viața mai ușoară.

Înțelegerea ciclului menstrual este esențială:
• Ce înseamnă menstruația?
• Când începe și ce marchează (începutul etapei reproductive)?
• Când se termină și cum?
• Ce faze diferite apar în fiecare lună și cum îți influențează starea de spirit, personalitatea și productivitatea?


Explic aceste faze lunare mai detaliat în Cursul de Nutriție de pe acest site. Da, pentru că este esențial să înțelegem cum să ne hrănim corect, în funcție de faza ciclului menstrual, deoarece acest proces guvernează o mare parte din viața noastră.

3.Credința că menstruația e legată de durere pentru că doar asta vezi în jurul tău

Această credință este puternic răspândită în societate, iar noi nu vedem niciodată o altă realitate.
• Colegele care preferă să stea acasă în acele zile și își găsesc orice scuză să lipsească de la școală.
• Reclamele la pastile și alte produse care promit să reducă durerile.
• Mama care îți spune să taci și să accepți, pentru că „așa este viața unei femei”.
Practic, creștem cu această credință, care devine o programare subconștientă adânc înrădăcinată. (Te voi ajuta să scapi de ea.)
Prima oară când am întâlnit pe cineva care nu avea deloc dureri menstruale a fost în liceu. Din grupul nostru de patru prietene, trei dintre noi sufeream teribil în fiecare lună. Însă una dintre noi nu se plângea niciodată.
Când am întrebat-o despre menstruație, am rămas șocată. Nu știam niciodată când o avea, pentru că nu manifesta niciun simptom, nu se plângea, nu era vizibil afectată. Nu putea fi adevărat! Nu înțelegeam cum era posibil. Cum putea viața să fie atât de ușoară pentru ea?
Ea nu avea niciodată dureri în acea perioadă a lunii.

4. Triggere ca văzutul sângelui asociat cu trauma

Dacă ai avut experiențe în care fluxul menstrual a fost prea abundent, determinându-te să fugi de la școală sau să-ți ascunzi pantalonii sub o bluză, acest lucru a creat panică.

Dacă ai trecut prin traume mai adânc înrădăcinate – cum ar fi violență sexuală, accidente care au implicat sânge, nașterea copiilor tăi (prin cezariană sau naturală cu complicații), avort spontan – atunci vederea sângelui îți declanșează simptome de fiecare dată.

E ca și cum ai fi devenit „alergică” la vederea sângelui, pentru că prima oară când ai trăit acea experiență, ai avut anumite emoții intense. Așa cum știm deja, emoțiile sunt energie. Dacă nu sunt procesate, rămân blocate în corp și se transformă în simptome.

De fiecare dată când vezi sânge, acele simptome sunt aceeași energie veche care a rămas prinsă în corp și care nu a fost eliberată.
Cum identifici trigger-ele?
Le elimini pe rând. Începe cu cele mai evidente:
Vederea sângelui
Mirosul
Senzația de murdărie
Umiditatea
Chiar și absorbantele pot fi un trigger

Cum elimini aceste trigger-e?
- Înlocuiește absorbantele cu tampoane – minimizează vederea sângelui cât și senzația de murărire.
- Dacă ai credințe negative despre tampoane, scapă de ele.
- Mirosul sângelui poate fi eliminat cu tampoane parfumate sau absorbante cu parfum, dar și printr-o igienă riguroasă cu apă și gel intim.
- Senzația de umiditate – schimbă absorbantele mai des.

Tampoanele rezolvă multe dintre aceste trigger-e.

Eliminând trigger-ele, simptomele dispar.

Cum să te vindeci

Fă-ți din minte un prieten
Așa cum știm, mintea este proiectorul vieții noastre. Credințele care există acolo sunt cele pe care le vedem reflectate în realitatea exterioară.
Dacă începi să ai conversații cu mintea ta, în timp, o vei transforma într-un aliat, iar credințele ei vor începe să îți servească viața, adică vei proiecta în realitate exact ceea ce îți dorești cu adevărat.
Cum funcționează asta?
Dorința – în acest caz, să scapi de durerile menstruale
Trebuie să fie aliniată cu credințele tale despre menstruație
Care, la rândul lor, trebuie să fie aliniate cu ceea ce simți despre menstruație
Și în final, toate trebuie să fie aliniate cu acțiunile tale

Dacă una dintre aceste componente este în contradicție, mintea ta va proiecta o realitate care nu este în totalitate în favoarea ta. De aceea, schimbarea începe prin a reprograma credințele și a face din mintea ta un prieten care te ajută, nu unul care te sabotează.

Hai să ne cufundăm puțin în asta. Ce înseamnă aliniere în acest caz? 

Iată planul detaliat despre cum să lucrezi la acest aspect.
Citește la persoana I pentru a începe să absorbi aceste convingeri.

Dorința mea este clară: vreau să experimentez menstruația cu ușurință, fără nicio senzație negativă.

Convingerile mele actuale:
• Că menstruația doare de fiecare dată când o am.
• Că orice femeie are dureri menstruale.
• Că simt durere în primele două zile ale ciclului și nu pot ieși din casă.

Aceste convingeri trebuie transformate în convingeri care îmi sunt utile în viață, astfel încât să proiectez dorința pozitivă pe care o am.

Convingerile mele aliniate arată astfel:
• Pot avea menstruație fără niciun fel de durere.
• Următoarele mele cicluri sunt ușoare, experimentate cu lejeritate și un flux constant, frumos.
• Corpul meu își eliberează menstruația cu ușurință și cu încrederea că este un proces simplu.
• Nu simt nicio senzație în timp ce uterul își face treaba.
• Mă simt minunat și am energie să mă bucur de viață.
• Mă simt bine și am intrat acum în faza ascendentă a ciclului meu, ceea ce înseamnă că creativitatea mea crește, dispoziția mea se îmbunătățește și nivelul meu de energie crește.
• Sunt relaxată și iubitoare.
• Mă pot mișca cu încredere, pot face orice am chef.
• Sunt conștientă că sunt la menstruație, dar asta nu mă deranjează. Este acolo, își face treaba, iar eu mă simt la fel de bine ca întotdeauna.

Ce simțeam: Frică și groază că îmi vine menstruația, o senzație de repulsie, ură.

Ce trebuie să simt ca să fiu aliniată: ușurință, nu îmi pasă, mă simt grozav oricum.

Ce simțeam în corpul meu: simptome precum balonare, diaree, durere.

Ce simt acum în corpul meu pentru a fi aliniată: doar o mică senzație la început, când menstruația îmi dă de veste că urmează să vină. Atât.

Acțiuni pe care le luam înainte: Anulam tot ce presupunea să ies din casă, pregăteam pastilele anti-durere, foloseam perna electrică pentru căldură.

Acțiuni pe care le iau acum: îmi cumpăr tamponele preferate și le așez frumos, înlocuiesc absorbantele cu tampone sau le folosesc în tandem pentru a mă simți în siguranță, aștept cu bucurie menstruația, pentru că știu că marchează începutul unei faze uimitoare din ciclul meu.

Transformă-ți mintea într-un aliat.

Asta înseamnă să ai conversații cu ea, mai ales despre convingeri. Vei observa că mintea îți va aduce în continuare gânduri din vechile convingeri, cele de care încerci să scapi. Nu le lăsa să te controleze.

Vei avea nevoie să:
• Răspunzi minții tale cu argumente logice și convingătoare despre noile credințe pe care vrei să le instalezi.
• Îi reamintești minții tale despre dorința ta și despre ceea ce lucrezi să creezi în viața ta.
• Corectezi gândurile vechi și le înlocuiești cu noile credințe, reafirmându-le zilnic.

Faza de tranziție
Pe măsură ce lucrezi la noile convingeri și îți creezi noua realitate, vei trece printr-o perioadă de tranziție.
Este normal să fie nevoie de timp pentru a te elibera de convingerile vechi și a instala altele noi.
Dar o să reușești.

Contează și cum îți îngrijești corpul:

Nutriție:
A avea grijă de menstruația ta înseamnă să mănânci conform fazelor ciclului, astfel încât să oferi corpului nutrienții de care are nevoie pentru a construi stratul interior al uterului în fiecare lună și apoi să îl elimine. Nu este o misiune ușoară să creezi acest strat fără suport, așa că asigură-te că mănânci corect. Altfel, corpul te va epuiza de energie și nu vei înțelege de ce vrei să dormi mai mult decât de obicei—pentru că organismul tău prioritizează construirea celulelor și ia glucoza din nivelul tău zilnic de energie. Așadar, asigură-te că mănânci suficient pentru a susține atât procesele corpului, cât și activitățile tale zilnice. Citește mai multe despre asta în 360ME Nutrition.

Mișcare:
Este, de asemenea, o parte esențială a sănătății menstruației tale. Mișcarea face parte din procesul de optimizare a corpului, astfel încât totul să funcționeze corect și să ai o calitate a vieții cât mai bună. Acordă timp pentru a-ți cunoaște corpul, astfel încât să experimentezi cum este să trăiești într-un corp sănătos și echilibrat! Viața este mult mai frumoasă și mai ușoară așa, și ar fi păcat să ratezi această experiență.


Sex:
Îți stabilizează hormonii, fie că îți place sau nu. Ajută la echilibrarea stării de spirit, a nivelului de energie și îți îmbunătățește ciclul menstrual.

Întrebări? Scrie-mi un mesaj în chat!