Poate că te-ai obișnuit să crezi că așa e viața cu un copil: haos, nervi, certuri zilnice, frustrare continuă. Vrei să schimbi asta, dar nu ştii cum? Uite ce trebuie să înțelegi întâi:
Adevărul e că nu copilul tău e problema. Nici măcar tu. Problema sunt tiparele, așteptările, reacțiile automate.
Hai să ne uităm sincer la câteva lecții pe care le învățăm greu, dar care schimbă tot:
1. Copiii sunt oameni. Nu-i poți controla.
Poți să-l faci să tacă de frică. Poți să-l manipulezi să îți asculte comenzile o vreme. Dar ei simt. Învață repede și reacționează. Cearta nu construiește nimic durabil.
Încrederea, cooperarea, negocierea — se antrenează și cer timp. Mult timp. Blândețe și timp.
De multe ori avem nevoie de rezultate sau răspunsuri rapide. Fie că vrei să pleci din parc în momentul acela, fie că trebuie să se oprească din lovit, fie că nu s-a decis ce rochiță să poarte pentru că toate sunt minunate și îți cere să o schimbi din 2 în 2 minute.
2. Trigger-ele tale pot fi lăsate în trecut.
Când ne tot certăm, de fapt reacționăm la trecutul nostru în relația cu copilul. Fie că vorbim de ziua de ieri sau de ultimele luni, ani. Am trăit ceva, și ne așteptăm la aceleași comportamente și în continuare.
Uneori prezicem ce va face copilul și ne enervăm înainte să se întâmple. Și ghici ce? Nici nu era nevoie. De multe ori face ceva complet diferit față de ce te așteptai, și e de bine. Crește, se schimbă. E o lecție și pentru tine. De fiecare dată când te surprinzi că te aștepți la ceva negativ, gândește-te la cum ai vrea/dori să fie de fapt rezultatul. Controlează-ți mintea și fă din asta un antrenament. Curând, se va schimba totul.
3. Ce gânduri ai despre copilul tău?
Că e imposibil, că are idei proaste, că nu poți vorbi cu el? Fiecare gând negativ îți influențează reacția. Și el simte. Încearcă, cu intenție, să observi și lucrurile bune. Cât de mici ar fi. Se schimbă relația, dinamica, situațiile, se schimbă tot când schimbi filtrul prin care privești. Antrenează-ți și părerea pozitivă despre propriul copil.
4. Ce îi spui zilnic?
„Ai grijă!”, „Nu fă aia!”, „Ți-am zis deja de 10 ori!” — și tot nu ascultă. Dar tu… ai asculta un adult care îți vorbește mereu doar așa? Orice om sănătos la cap se autoprotejează de oamenii care au de zis doar de rău. Tu cum faci cu cei care îți strică vibe-ul? Nimeni nu poate crește în reproșuri și păreri fixiste. Ai nevoie de o comunicare care hrănește, care lasă loc de negocieri, să câștigați amândoi cât se poate de mult din ce vrea fiecare.
5. Lasă-l să fie copil.
E o alta specie. Nu e adult. Așteptările tale pot fi nerealiste. Când plânge, când țipă, când se opune — el trăiește ceva. Nu are un plan malefic, ci are un creier imatur care se reglează prin tine. Tu ești exemplul. Nu poți să te aștepți să vină schimbarea de la el. Să fie el cel care decide cum reacționează, ce să zică și cum să simtă. Asta învață de la tine, în foaaarte mult timp. Până ajunge să aibă un creier dezvoltat care să priceapă și cu care te poți înțelege de la egal la egal mai durează ani și ani. Creierul matur pe care îl aștepți tu apare abia la vârsta de 25 de ani. Totuși, trăind zilnic cu el, uităm că e doar un copilaș.
6. Vei repeta ani şi ani aceleași reguli.
Și trebuie să te obișnuiești cu ideea asta. Vei vorbi mult și (o să simți că e) degeaba de cele mai multe ori.
Educația e repetitivă. Durează ani să prindă la bibilică. Nu e semn că faci ceva greșit. E parte din proces. În fiecare zi reconstruiești legătura, regulile, valorile. Punct și de la capăt.
7. Sufletul tău știe ce e de făcut. Ego-ul vrea rezultate rapide.
Ego-ul vrea copil „cuminte”, „educat”, care ascultă „din prima”. Antrenează-te să fii prezent cu sufletul. Sufletului nu ii pasă de “că aşa trebuie”, că “AŞA se face”. Doar ego-ul are fixisme şi ține mortiş să fie regulile lui îndeplinite, şi în secunda doi, fără întârziere, apoi pedepseşte pentru asta.
Dacă ai ajuns până aici, știi deja că nu e vorba despre metode magice, ci despre felul în care te regăsești pe tine în relația cu copilul.
Transformarea TA e cheia pentru o relație reală, frumoasă, cu el, în care nu mai există certuri, frustrări și vinovăție. Când te decizi, acestă carte e aici pentru tine: Devino o mamă mai bună
©Blending Rainbows 2024.
All rights reserved.